Η ζωή είναι γλυκιά, αλλά χωρίς ζάχαρη και γλυκά όλοι μας έχουμε σκεφτεί πώς θα ήταν σκέτη “κατάθλιψη”! Είναι όμως έτσι; Φτιάχνει η διάθεσή μας με την κατανάλωση ζάχαρης ή στην ουσία οδηγούμαστε σε μια “γλυκιά” κατάθλιψη ;
Η γευστική, γλυκιά και αθώα εξωτερικά ζάχαρη είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη για τη στοματική και ψυχική μας υγεία (μεταξύ άλλων).
Τερηδόνα και πολφίτιδα
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι τα γλυκά και τα άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Η ζάχαρη δρα σαν οξύ καταστρέφοντας την αδαμαντίνη ( σμάλτο ) των δοντιών. Διάφορα παθογόνα στοματικά βακτήρια καταναλώνουν τη ζάχαρη και δημιουργούν οξέα που καταστρέφουν την οδοντική επιφάνεια, δημιουργώντας τερηδόνα. Συγκεκριμένα, τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας προκαλούν απασβέστωση, δηλαδή απώλεια ανόργανων συστατικών από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία της τερηδονικής κοιλότητας.
Χωρίς οδοντιατρική θεραπεία η τερηδόνα προχωρεί στο εσωτερικό τμήμα του δοντιού προκαλώντας φλεγμονή, πόνο ή και οδοντικό απόστημα (οξεία ή χρόνια πολφίτιδα). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία και αν δεν γίνει μπορεί να οδηγηθούμε σε απώλεια του δοντιού. Πολλοί ερευνητές θεωρούν πως το νούμερο ένα αίτιο της κατάθλιψης είναι η χρόνια φλεγμονή .Ένα νέο ερευνητικό αποτέλεσμα υποδηλώνει τώρα ότι μια δίαιτα με ζάχαρη μπορεί επίσης να προάγει την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο. Η ουλίτιδα είναι η ήπια μορφή της φλεγμονής, κατά την οποία φλεγμαίνει μόνο ο μαλακός ιστός που περιβάλλει το δόντι (ούλα). Είναι 100% αναστρέψιμη νόσος. Χρειάζεται αποτρύγωση ( καθαρισμός) των δοντιών και καλή στοματική υγιεινή.
Περιδοντική νόσος
Η περιοδοντική νόσος είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων που καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς και τα οστά του δοντιού που υποστηρίζουν τα δόντια. Η νόσος μπορεί να κάνει τα δόντια να κουνιούνται ή ακόμη και να πέσουν. Είναι μια εν τω βάθει φλεγμονή που φτάνει μέχρι το οστό και πλέον δεν ελέγχεται με απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής. Κάτω από τα ούλα υπάρχουν θύλακες που θυμίζουν “τσέπες”, οι οποίοι συγκρατούν τα μικρόβια.
Φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος
Άλλη μια αιτία που η κακή στοματική υγεία μπορεί να συνδράμει στην κατάθλιψη είναι η αδυναμία μάσησης της τροφής λόγω τερηδόνων, πόνου εξαιτίας των φλεγμονών, ή απώλειας των δοντιών. Η πέψη αργεί να γίνει και δημιουργούνται φλεγμονές στο γαστρεντερικό σύστημα. Η χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος επηρεάζει τον εγκέφαλο μέσω του άξονα έντερο – εγκέφαλος, ο οποίος δυσλειτουργεί λόγω της φλεγμονής του εντέρου. Αυτό, κατά πολλούς είναι η πιο συχνή αιτία της κατάθλιψης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι βάσει μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2004, Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα και με την σχιζοφρένεια!
Σωστή διατροφή
Επιβάλλεται μείωση της ζάχαρης και αποφυγή των τροφών που περιέχουν ζάχαρη. Η διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C και D, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και προβιοτικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις φλεγμονές και να μειώσει τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Στατιστικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγαλύτερη προδιάθεση που εμφανίζουν οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος που γεννά η κατανάλωση ζάχαρης. Σε μία έρευνα οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνδρες που καταναλώνουν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρης καθημερινά αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης από ψυχιατρικές διαταραχές κατά 23% σε σχέση με άντρες που καταναλώνουν λιγότερο από 40 γραμμάρια σε καθημερινή βάση.
Συμπέρασματα
Η αμέλεια της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο μαζί με την κακή στοματική υγιεινή και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μπορούν να μας οδηγήσουν όχι μόνο σε προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, αλλά μέχρι και στην κατάθλιψη! Προσοχή λοιπόν στις τροφές που καταναλώνουμε για να είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς.
Κείμενο: Μαρία Κ. Αγραπίδου – Χειρουργός Οδοντίατρος * Πρόεδρος Επιτροπής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ, μέλος ΔΣ
Μείνετε συντονισμένοι στο EntertainmentNewsGR για περισσότερα!