Καθημερινές διατροφικές συνήθειες & δόντια

Είστε ένας άνθρωπος που τρέχει όλη την ημέρα; Φεύγετε το πρωϊ από το σπίτι και γυρίζετε βράδυ; Μήπως δεν προλαβαίνετε να φάτε όλα τα γεύματα που πρέπει και τσιμπολογάτε συνεχώς ότι βρείτε μπροστά σας; Τότε σίγουρα κάνετε λάθος διατροφή και κακό στο σώμα και τα δόντια σας.

Έτοιμα φαγητά και σνάκ

Τα σάντουϊτς με λευκό ψωμί περιέχουν ζάχαρα που διασπώνται αργά, δημιουργούν οξέα και απειλούν την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών. Μερικές φορές τα σάντουϊτς περιέχουν κέτσαπ ή άλλη σάλτσα ντομάτας. Η οξύτητα της ντομάτας καθιστά τα δόντια  πιο πορώδη και δεκτικά στην διάβρωση και τον χρωματισμό. Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας και οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται απορροφάται εύκολα από τα δόντια και αφήνει λεκέδες που στην αρχή δεν φαίνονται, αλλά με τον καιρό γίνονται αισθητοί.

Τα πατατάκια και τα γαριδάκια κολλάνε ανάμεσα στα δόντια όπου παραμένουν για αρκετή ώρα, δίνοντας την ευκαιρία στα βακτήρια του στόματος να παράγουν τα κατάλληλα οξέα για την φθορά των δοντιών.

Το ποπ-κόρν αν και πιο υγιεινό σνάκ μπαίνει στα μεσοδόντια διαστήματα των δοντιών και ευθύνεται για κατάγματα των δοντιών αφού μερικές φορές μένει άψητο και σκληρό.

Τα κριτσίνια και τα παξιμαδάκια είναι σκληρά και  προκαλούν κατάγματα στα δόντια.

Οι μπάρες δημητριακών πολλές φορές περιέχουν 56% περισσότερη ζάχαρη, πολύ λιγότερες φυτικές ίνες και 50% λιγότερο νάτριο. Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν τα προϊόντα τους νόστιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού , γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα προϊόντα που επιλέγουμε.

Τα αποξηραμένα φρούτα με τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τις αδιάλυτες ίνες κυτταρίνης που περιέχουν τα καθιστούν πολύ βλαβερά για τα δόντια.

Αναψυκτικά και ροφήματα

Ένα ποτήρι αναψυκτικό μοιάζει μια καλή λύση για να δροσιστούμε. Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη, κι έτσι κάθε φορά που κάποιος πίνει μια γουλιά, τα βακτήρια του στόματος την χρησιμοποιούν για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στην αδαμαντίνη.  Πολλοί από εμάς, συνηθίζουμε να πίνουμε «φυσικούς» χυμούς. Στους χυμούς και τα φρουτοποτά  πρέπει να ελέγχουμε το ποσοστό του χυμού φρούτου που αναγράφεται. Πρέπει να προτιμάμαι 100% φυσικούς χυμούς, ενώ η ένδειξη  «νέκταρ» σημαίνει ότι περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αν βέβαια τα καταναλώνουμε μια – δυο φορές την εβδομάδα δεν δημιουργούν πρόβλημα στα δόντια μας.

Τα  light αναψυκτικά και τα ανθρακούχα νερά  μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη αλλά βλάπτουν επίσης τα δόντια. Περιέχουν ανθρακικό με την μορφή κιτρικού και φωσφορικού οξέος. Τα οξέα αυτά διαβρώνουν την αδαμαντίνη και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για οδοντικά προβλήματα. Όταν πίνουμε τέτοια ροφήματα καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή εναλλακτικά να ξεπλένουμε με νερό.

Το οξύ που περιέχει το λευκό κρασί κάνει την αδαμαντίνη των δοντιών πιο επιρρεπή στις χρωστικές των τροφών και κατά συνέπεια τα δόντια κάνουν «λεκέδες».

Ο καφές και το τσάι κιτρινίζουν τα δόντια γιατί  έχουν όξινη σύνθεση που μαλακώνει την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών, το στρώμα που τα προστατεύει από τις χρωστικές και άλλες βλάβες. Για τον λόγο αυτό, η καφεϊνη και η τεϊνη χρωματίζουν τα δόντια έντονα.

Ακόμη και το εμφιαλωμένο νερό που θεωρούμε αθώο, μέσω της διαδικασίας καθαρισμού του γίνεται περισσότερο όξινο και καταστρέφει τα δόντια.

Καθημερινές διατροφικές συνήθειες & δόντια

Μύθος ή αλήθεια;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Δεν ξέρω αν το μήλο κάνει τον γιατρό πέρα , είναι όμως σίγουρο ότι τον οδοντίατρο δεν τον κάνει πέρα καθόλου! Αντιθέτως η κατανάλωση μήλων μπορεί να είναι ως τέσσερις φορές πιο καταστροφική για τα δόντια σε σύγκριση με την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Επίσης, τα μήλα και τα καρότα είναι πολύ σκληρά και δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται από ανθρώπους με περιοδοντική νόσο που έχουμε  δόντια με κινητικότητα.

Κείμενο: Μαρία Κ. Αγραπίδου – Χειρουργός Οδοντίατρος * Πρόεδρος Επιτροπής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ, μέλος ΔΣ
Πηγή: Agrapidou Dental Clinic

Μείνετε συντονισμένοι στο EntertainmentNewsGR για περισσότερα!

Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Sromatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄ οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι Α' Αναπληρώτρια Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW. Διατελεί Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι Ειδική Γραμματέας στο Κυπριακό Ίδρυμα «Γρίβας Διγενής», Ειδική Γραμματέας στη Διεθνή Ένωση Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ» και μέλος της εθελοντικής οργάνωσης HELP HELLAS. Είναι αρθρογράφος στο Επιστημονικό περιοδικό του Οδοντιατρικού συλλόγου Πειραιά, αρχισυντάκτης για τις στήλες Υγείας και Πολιτισμού του www.entertainmentnews.gr, ενώ ταυτόχρονα αρθρογραφεί σε έντυπες και ψηφιακές εφημερίδες και σε πλήθος web sites. Είναι υπεύθυνη προγράμματος στις διαδικτυακές εκπομπές «DENTAL CHATS», «Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑ» και «QUICK ANSWERS» που προβάλλονται στο κανάλι Agrapidou Dental Clinic στο YouTube όπου είναι και η κεντρική παρουσιάστρια. Η εκπομπή «QUICK ANSWERS» δημιουργήθηκε να απευθύνεται και σε ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό. Είναι συγγραφέας του Παιδικού Βιβλίου «Μασκοφόροι Μαθητές» και του Ηχητικού Βιβλίου Κινουμένων Σχεδίων (Animated Audio Book) «ΤΡΑΠεζίτης γερός και δυνατός» που περιέχει υπότιτλους και απευθύνεται σε παιδιά ΑΜΕΑ και το ομώνυμο τραγούδι. Συγγραφέας στο Συλλογικό Επιστημονικό Βιβλίο «8 Λόγοι για να Κόψεις το Κάπνισμα», συγγραφέας θεατρικών κειμένων, συγγραφέας διηγημάτων εμπνευσμένα από κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας και βραβευμένη φωτογράφος.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *