ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ο καρκίνος είναι μεταβολή φυσιολογικών κυττάρων σε παθογόνα κύτταρα. Με την βοήθεια εξωγενών και ενδογενών επιδράσεων τα κύτταρα μεταβάλλονται και προκαλούν παθογένειες στην πορεία του οργανισμού.
Κάθε προσέγγιση αποσκοπεί σε ίαση. Ο Δρόμος προς το θεμιτό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εύκολος. Κάθε παρέμβαση έχει και ανάλογα προβλήματα.
Προβλήματα θεραπειών
Οι θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα. Κάποια είναι δυσκαταποσία – δυσφαγία στοματίτιδα – βλεννογονίτιδα μυκητίαση αίσθημα καύσου.
Πρωτόκολλα βασικής φροντίδας του στόματος
Βασική φροντίδα του στόματος είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων ως μέρος της συνήθους φροντίδας του ασθενή κατά την περίοδο της θεραπείας του καρκίνου. Στόχος είναι να διατηρηθεί η καλή στοματική του υγεία και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τοπικής λοίμωξης η φλεγμονής της στοματικής κοιλότητας.
Τα πρωτόκολλα της βασικής φροντίδας του στόματος διαφέρουν:
- από την διαθεσιμότητα των οδοντιάτρων στα ογκολογικά νοσοκομεία
- από την έλλειψη κοινής συμφωνίας μεταξύ των διαφόρων οδηγιών
από τη δυσκολία εφαρμογής των οδηγιών στην καθημερινή πρακτική
Οδοντιατρική αξιολόγηση
Πρέπει να γίνει λεπτομερής λήψη του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού.
Στην συνέχεια γίνεται κλινική αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας.
Γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμική ακτινογραφία, οπισθοφατνιακή ακτινογραφία, αξονική τομογραφία.
Πριν την έναρξη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής
- Κάνουμε λεπτομερή οδοντιατρική εξέταση
- Τα δόντια με πτωχή πρόγνωση ή που δεν μπορούν να αποκατασταθούν εξάγονται.
- Καθυστερούμε την έναρξη χορήγηση φαρμάκων. Φάρμακα χορηγούνται εφόσον το επιτρέπει η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή είναι μετά την πλήρη επούλωση του μετεξακτικου φατνίου.
Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση των ασθενών. Θα πρέπει να προσέρχονται για τακτική οδοντιατρική αξιολόγηση. Είναι σημαντική η άμεση αναφορά συμπτωμάτων (όπως πόνος οίδημα η αποκάλυψη) οστού στον θεράποντα ιατρό.
Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας
Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει την επένδυση (βλεννογόνο) του στόματος. Μπορεί να σχηματιστούν μικρές πληγές και ο βλεννογόνος γίνεται ευαίσθητος και επώδυνος. Η εξέλκωση του βλεννογόνου του στόματος είναι γνωστή ως βλεννογονίτιδα η στοματίτιδα και μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.
Να γυρίσω στο πρακτέο: για μένα κάθε καρκινοπαθής πρέπει να δείξει ψυχραιμία στην αρχή και:
- Να φτιάξει όλα τα δόντια του πριν ξεκινήσει θεραπείες (σφραγίσματα εξαγωγές αποτρύγωση θεραπεία ουλίτιδας ή ότι άλλο χρειαστεί)
- Να προσέχει πολύ καλά τη στοματική υγιεινή και να αποκτήσει τον προσωπικό του οδοντίατρο.
- Να βουρτσίζει τα δόντια δύο φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.
- Να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκια οδοντικό νήμα και κάποιο στοματικό διάλυμα που θα του προτείνει ο οδοντίατρος του.
Συνεργασία με άλλες ειδικότητες
Η συνεργασία του οδοντιάτρου μαζί με όλες τις άλλες ειδικότητες είναι αυτό που θα βοηθήσει η στοματική υγεία του ασθενούς να είναι αρκετά καλή έτσι ώστε να μπορεί να έχει μία ποιότητα ζωή
Κείμενο: Μαρία Κ. Αγραπίδου, Α’ Αναπληρώτρια Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Χειρουργός Οδοντίατρος – Πρόεδρος Επιτροπής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ, μέλος ΔΣ
Μείνετε συντονισμένοι στο EntertainmentNewsGR για περισσότερα!