Είδαμε τον «ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟ» σε σκηνοθεσία ΒΑΣΙΛΗ ΠΛΑΤΑΚΗ
Ο Βυσσινόκηπος
Η μυρωδιά της ανθισμένης βυσσινιάς και τα αρώματα των καρπών της έρχονται φέτος στο μικρό Broadway. Ο Βυσσινόκηπος είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του Αντόν Τσέχωφ που γράφτηκε το 1903. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο θέατρο στις 17 Ιανουαρίου 1904, από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Στανισλάβσκι.
Πολιτική κατάσταση
Στην Ρωσία του 1821 είχαμε την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Εκείνη την εποχή ο λαός ζούσε ακόμη στη φτώχεια και την αμάθεια.
Οι αριστοκράτες αδυνατούσαν, να κατανοήσουν τις όποιες διαφοροποιήσεις άλλαζαν το κοινωνικό περιβάλλον. Το ίδιο άλλαξε και η προσωπική τους ζωή. Αυτό τους αποπροσανατόλισε και τους “ξεβόλεψε” από τον συνήθη τρόπο ζωής τους.
Η υπόθεση
Η Λιουμπόβ Ρανιέφσκι είναι μια πλούσια αριστοκράτισσα με ποικίλη ερωτική ζωή που ζει στο Παρίσι. Μετά από 5ετή απουσία συντετριμένη από έναν έρωτα και καταχρεωμένη επιστέφει στην πατρίδα της. Το σπίτι της έχει ένα υπέροχο και τεράστιο Βυσσινόκηπο. Η σπατάλη ζωή εκείνης και του αδερφού της Γκάγεφ τους φέρνουν σε αδιέξοδο. Ο Βυσσινόκηπος υποθηκεύεται και δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας του. Η Λιουμπόβ παρόλο που έχει αναμνήσεις και ζει ένα δράμα αρνείται την πραγματικότητα. Η απάθεια, η ψεύτικη αφέλεια, και οι υπερβολές δίνουν την θέση τους στην άρνηση. Η τραγική αριστοκρατική φιγούρα παρακολουθεί τον κόσμο της να χάνεται.
Κωμωδία ή τραγωδία;
Ο συγγραφέας θεωρούσε τον Βυσσινόκηπο κωμωδία. Δεν είναι τάχα κωμικό το πόσο μικροί αποδεικνύονται οι άνθρωποι αυτοί με τα πάθη, τις ανασφάλειες, τα συμπλέγματά τους; Η αριστοκρατία αλλάζει σε ελευθερία του λαού και το μέλλον τους γίνεται αβέβαιο. Δεν είναι αστείο να κλείνεις τα μάτια στην καταστροφή και να αποφεύγεις την αλήθεια; Αστείο και παιδικό…
Η ανατροπή
Ο έξυπνος σκηνοθέτης Να Βασίλης Πλατάκης ξεκινάει την παράσταση με τα “κοράκια” να δημοπρατούν. Επίκαιρο ; Προφητικό; Σίγουρα πάντως ανατρεπτικό!
Στην συνέχεια αποφασίζει να βάλει τον Επιχόντωφ τον γραμματικό (λογιστή) να παίξει τον κωμικό ρόλο που χαρακτηρίζει την παράσταση.
Ο Βυσσινόκηπος σήμερα
Ο Βυσσινόκηπος παραμένει ένα έργο σύγχρονο και απολύτως σημερινό. Στην δική μας εποχή θέλουμε να ζούμε όπως μάθαμε και θεωρούμε τα πάντα δεδομένα κι οριστικά. Τι γίνεται με εκείνα που αλλάζουν γύρω μας; Αυτά που μας παρασύρουν σ’ ένα μέλλον αβέβαιο τα παραβλέπουμε. Εξάλλου οι άνθρωποι είμαστε πάντα απροετοίμαστοι κι ανέτοιμοι.
Συμπέρασμα
Ο Τσέχωφ αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί. Ένας κόσμος αποχαιρετά μια εποχή που τελειώνει και δίνει τη θέση της σε μια καινούργια. Η ζωή αλλάζει μέρα με τη μέρα κι εμείς είμαστε απλοί κομπάρσοι. Ζούμε με τις μνήμες του παρελθόντος, κλείνοντας τα μάτια στο μέλλον που έρχεται καταπάνω μας σαν τυφώνας. Αρνούμαστε να δεχτούμε την απώλεια και φοβόμαστε το μέλλον. Φοβόμαστε το άγνωστο…
Εξαιρετική ερμηνεία από όλους τους ηθοποιούς σε μια ποιοτική παράσταση με πολλαπλά μηνύματα.
Συγχαρητήρια σε όλους και συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε την παράσταση!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΚΗΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΜΑΓΚΥ ΜΟΝΤΖΟΛΗ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΜΕΝΟΥΝΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΒΑΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΒΑ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΛΙΛΙΑΝ ΑΡΧΟΝΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΝΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ
ΣΚΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΑΤΑΚΗΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΤΖΕΝΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ
ΛΙΛΙΑΝ ΑΡΧΟΝΤΗ
ΠΑΝΟΣ ΚΟΡΔΑΛΗΣ
ΑΜΑΛΙΑ ΚΛΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΝΟΥΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Κείμενο: Μαρία Κ. Αγραπίδου, Α’ Αναπληρώτρια Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Χειρουργός Οδοντίατρος – Πρόεδρος Επιτροπής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ, μέλος ΔΣ
Φωτογραφίες: Χρήστος Αρφάνης
Μείνετε συντονισμένοι στο EntertainmentNewsGR για περισσότερα!